Jdi na obsah Jdi na menu
 


ČERNÁ V POŠUMAVÍ V ABECEDĚ

6. 10. 2015

Černá v Pošumaví v abecedě

 

Obec v dřívějších letech převážně zemědělská, s určitým průmyslovým potenciálem, je v současné době prakticky ryze turistickou oblastí. Rekreanti a turisté, přijíždějící AUTEM nebo AUTOBUSEM, mohou využít celkem pět AUTOKEMPŮ, z nichž dva jsou pod správou obce.

Ubytují-li se, mohou v blízkosti navštívit osadu BLIŽNÁ, jednu z nejstarších historicky doložených obcí. V blízkém okolí mohou narazit na řadu CÍRKEVNÍCH STAVEB, ať již křížků, božích muk, kapliček, soch a kostela, které byly prakticky všechny po roce 1990 obnoveny a zrekonstruovány.

Samotnou ČERNOU V POŠUMAVÍ protéká ČERNÝ POTOK, z něhož vychází i německý název obce Schwarzbach. Z Bližné lze pokračovat do DOLNÍ VLTAVICE, kde je překrásný výhled na vodní hladinu a možnost provozovat rovněž řadu akcí.

Poněkud stranou leží EMRY, dříve BEDNÁŘE, dnes součást Muckova. Bývalá FARA uprostřed obce doznala podstatných změn, ovšem nemohu opomenout to, že se v současné době zvednul FOTBALOVÝ oddíl mužů, hrající okresní přebor. Velmi mnoho by se toho dalo napsat o GRAFITU, ten obec v dřívějším období dokonale proslavil.

Od již zmíněného Muckova můžeme ve směru na Hořice dojít do HOSTINNÉ LHOTY a o kousek dál na HUBENOV. Toto území je turisticky zajímavé, přestože neleží v CHKOŠ. O všem může turisty informovat od letošního léta nově otevřené INFORMAČNÍ CENTRUM v bývalé faře.

Kdo z turistů by neznal JESTŘÁBÍ, kde je centrum vodních sportů, kdo by neznal JACHTING, který rovněž obec proslavil? Někdo si rád zajde v Černé do KOSTELA Neposkvrněného početí Panny Marie, někdo si zajede převozem z Dolní Vltavice na KYSELOV a dále na KOZÍ STRÁŇ. Zde však již, kromě objektu bývalé roty PS, nic nenajde.

V Černé v Pošumaví je pro turisty LIPENSKÁ PŘEHRADA nejširší a po skončení různých druhů sportů lze navštívit jediné digitalizované LETNÍ KINO. Samozřejmě, že výlety po okolí pokračují návštěvou osady MUCKOV, o kterém byla již zmínka, dále osady MOKRÁ, základu Hirzova „mokerského újezdu“. Zaniklou osadu NOVÁ LHOTA však již nikde nenajdou. Musí tedy pokračovat z Mokré na OŘECHOVKU, případně i na OLŠOV, dnes ovšem patřící Horní Plané.

V obci býval dominantou PIVOVAR, který byl v provozu 380 let. Rovněž je nutno zmínit, že na území obce jsou tři PŘÍRODNÍ REZERVACE a řada památek, svou roli v historii sehrála i osada PLÁNIČKA. V již zmíněném jachtingu existuje mezinárodní třída Q OPTIMIST, určená mládeži, kde se stal v roce 1975 přeborníkem ČSSR Přemysl Vycpálek, člen jachetního oddílu Černá v Pošumaví.

Osada RADSLAV je rovněž z roku 1268 a je to poklidná chatařská kolonie. V centru obce se nedobře vyjímá zatím poslední neopravená budova, získaná z restituce, která byla od roku 1951 do roku 1976 sídlem ŘEDITELSTVÍ státních statků. Osadou dnes již zaniklou jsou SLAVKOVICE na trase cyklostezky z Černé do Muckova.

Zmínku však také zasluhuje v blízkosti Dolní Vltavice STINNY KAPLE, postavená v roce 1648, v současnosti státem chráněný objekt. Chráněným objektem je i SOCHA SV. Jana Nepomuckého ve výklenku kostela a významným objektem je i v blízkosti Mokré ŠTOLA JOSEF.

TURISTIKA je v obci základem, stejně jako všechna TÁBOŘIŠTĚ, dnes kempy. Pro turisty byla v obci postavena i UBYTOVNA MNV, pro turisty jsou lákavé VÁPENCOVÉ LOMY u Muckova, ovšem kvůli hrozícímu nebezpečí jsou nepřístupné.

O jachtingu byla zmínka a v souvislosti s ním je nutno zmínit WINDSURFING, hlavní aktivitu na vodě, a rovněž i to, že názvy jachetních oddílů začínají YC (Černá v Pošumaví, Mulda). Lipenská přehrada a Černá v Pošumaví, to patří k sobě, proto se voda vyskytuje i v obecním ZNAKU. Turisté nejezdí jen autem nebo autobusem, ale přijíždí i po ŽELEZNICI, která poskytuje rovněž příjemný zážitek z výhledu na celé okolí.

Pokusil jsem se, poněkud neuspořádaně, projít katastrem obce Černá v Pošumaví podle abecedy, jediné písmenko X se mi nepovedlo zařadit. Takže na závěr konstatuji, že naši občané nikdy nebyly XENOFOBNÍ a na turisty a rekreanty pohlížejí víceméně přátelsky.

Českokrumlovský deník:  19. Září 2013