Jdi na obsah Jdi na menu
 


KRÁL JE MRTEV,AŤ ŽIJE KRÁL!

Král je mrtev, ať žije král!

            Toto historické francouzské zvolání se stalo téměř běžným výrokem v současném našem životě, pokud se jedná o vyjádření něčeho, co skončilo a opětovně začíná a pokračuje.

Nežijeme však v království, ale v demokratické společnosti a tak změny ve vedení obce Černá v Pošumaví, které přineslo odvolání starosty Jana Voldřicha z funkce , hned první březnový den, proběhly v souladu se základními principy zastupitelské samosprávy.

                Na veřejná zasedání zastupitelstva většinou přichází takové množství občanů, že by se dalo lehce spočítat na prstech jedné ruky. Ovšem tentokrát zasedací místnost, včetně přilehlé chodby, praskaly ve švech. Ohromný zájem občanů spočíval nejen ve zvědavosti jak vše dopadne, ale především také v tom, co vlastně je hlavní příčinou odvolání, dosud úspěšného starosty. Přestože  hlavní navrhovatelé odvolání starosty vysvětlovali důvody, proč by k němu mělo dojít, většinu občanů nepřesvědčili. Kauza, kterou snad podrobně znají pouze zastupitelé, se táhla více než rok, byla řešena  orgány v trestním řízení a nakonec odložena a konstatováno, že žádný trestný čin nebyl spáchán.

Řada přítomných občanů v diskusi vyjádřila podiv nad tím, proč tedy má být starosta odvolán a poukazovala na to, co všechno se v obci pod jeho vedením za téměř dvě volební období udělalo. S tím samozřejmě souhlasím i já, neboť vím, kolik akcí se za tuto dobu rozjelo, jak především starosta se angažoval v obnovení některých zapomenutých tradičních akcí a jak další nové jeho přičiněním vznikaly. Vedlo to k většímu stmelení občanů, k většímu pocitu sounáležitosti s obcí,ale i to však bylo některým občanům, ale i zastupitelům, trnem v oku.

Nelze nevidět podíl bývalého starosty na rozvoji a zvelebení obce po  všech stránkách, vždy ho bylo všude vidět, což bohužel o některých zastupitelích, konstatovat nelze. A tak mě i trochu mrzí, že velký kus odvedené práce, najednou jakoby by nebyl. Slušelo se alespoň poděkovat.

Nicméně k odvolání došlo, hned byly zvoleny orgány nové a je třeba bez jakýchkoliv emocí dále pokračovat. Příkladů odvolání různých představitelů  je v běžném životě mnoho, život se tím nezastaví, běží dál a na nás je, abychom ho různými malichernými a mnohdy subjektivními pocity a názory zbytečně nekomplikovali.

Pracuji v obci jako kronikář a ten by měl být nestranný, chci to dodržovat, což neznamená, že nemohu poděkovat Janu Voldřichovi za pomoc, kterou mi při práci poskytoval a současně popřát i novému vedení obce mnoho zdaru a úspěchů. Zda se jim bude dařit, to zřejmě vyjádří svým hlasem naši občané v podzimních komunálních volbách.

Českokrumlovský deník 15. 3. 2010