Jdi na obsah Jdi na menu
 


SEDMNÁCTKA

Sedmnáctka

Když jsem byl ještě malý hoch, Obecnou a později Národní školu navštěvující, byl můj otec v mé rodné vesničce jakýmsi představitelem toho, co bylo vydáváno za tehdejší kulturu. Mimo jiného byl i knihovníkem a já mu vždy pomáhal s razítkováním nových přírustků, které přivážela okresní metodička ze Soběslavi. Žádnou velkou pozornost jsem tomu nevěnoval, dostal jsem za úkol dát razítko dopředu a dozadu a rovněž na stranu 17. Proč zrovna tam, to jsem se neptal, ale bylo to vždy obtížnější, protože se špatně listovalo a trvalo to dlouho. Na knihovny jsem po celý svůj život nezanevřel, vždy jsem nějakou navštěvoval a půjčoval tu potřebnou, jindy oddechovou literaturu. I v současnosti jsem jedním ze 46 registrovaných čtenářů v knihovně v Černé v Pošumaví a tak mě nedávno při čtení opět napadlo, proč se vlastně čísluje od nepaměti na straně 17. A protože internet světem vládne, tak proč tuto záhadu nezjistit. Dozvěděl jsem se tedy, že prý razítkovat uvnitř není povinností knihoven, ale usnadňuje to lepší identifikaci knihy. A je prý na uvážení konkrétní knihovny na kterou stránku razítko umístí, třeba Národní knihovna razítkuje na stranách 11 a 111. Takže žádné nařízení, kde se má razítkovat to asi nebude.

Sedmnáctka je mi však sympatická a tak si ponechám ve vědomí, že na této straně razítkuje naprostá většina knihoven.

Při této příležitosti však nemohu opomenout další okolnosti ohledně sedmnáctky. Dlouhá léta jsme oslavovali rok 1917, tzv. Velkou říjnovou revoluci v Rusku, která se odehrávala v listopadu.

17.listopad byl i v socialismu Mezinárodním dnem studentstva, v roce 1989 však tento den dostal úplně jiný nádech, znamenal velkou revoluční změnu pro každého z nás a stal se státním svátkem naší republiky.

Kolem sedmnáctky je i řada dalších zajímavostí. Například identifikační číslo každého vozidla, vyražené na štítku karosérie má 17 písmen a číslic. Sečtou-li se první čtyři prvočísla, tak dají číslo 17 a největší vypočtené prvočíslo obsahuje 17 milionů číslic.

Pře léty jsme sledovali na televizních obrazovkách sovětský seriál Sedmnáct zastavení jara, kde Vjačeslav Tichonov v hlavní roli představoval „neprůstřelného Janka“.

17.dubna 1969 byl odstraněn Alexandr Dubček a k moci se dostal Gustáv Husák.

Dalo by se kolem sedmnáctky najít ještě mnoho souvislostí, např.že v roce 1817 český vynálezce Josef Božek předvedl poprvé na Vltavě svou parní loď. Anebo, že v květnu 1717 se narodila Marie Terezie. Nebo že v roce 1517 vznikla první tištěná mapa Čech, t. zv. Klaudiánova mapa.

Rovněž některé sedmnácté dny v měsíci byly vyhlášeny jako Mezinárodní nebo Evropské. Například 17.květen je Evropským dnem Slunce a Mezinárodním dnem proti homofobii. Světovým dnem sdělovacích prostředků je 17. červen a Světovým dnem úrazů zase 17 říjen.

            Vykladačky karet považují číslo 17 za číslo nesmrtelnosti, t. zv. Mágova nebo Venušina hvězda. Já sám, ani nikdo z mých blízkých nemáme k číslici 17 žádný, ani kladný, ani negativní vztah. Jako kronikář jsem zkoumal i ve starých obecních kronikách a nezaznamenal jsem nic pozoruhodného, snad jen to, že v letním turistickém období, lze napočítat i 17 zařízení na území obce, které poskytuje jakýsi druh posezení, občerstvení anebo jen možnost zakoupení základních potřeb lidské obživy.

            Závěrem je možno konstatovat, že určitě přijdou pěkné jarní dny se sluníčkem a na našich ulicích se objeví i pěkné, dvounohé sedmnáctky.

22.3.2013