Jdi na obsah Jdi na menu
 


KRONIKA OBCE ČERNÁ MÁ VLASTNÍ WEBOVÉ STRÁNKY

Kronika obce Černá v Pošumaví má vlastní webové stránky

 

Ve svém dnešním článku chci především upozornit na některé nové skutečnosti a poznatky, které se týkají oblasti, kterou se již více než třicet let zabývám.

Proto tedy nemohu vynechat svou osobu, ale není mi to nijak příjemné. Moje generace vyrůstala na tézích jako „Samochvála smrdí“ anebo „Pýcha předchází pád“, a tak po většinu života jsem byl dalek tomu, abych se jakýmkoliv způsobem pochválil, jenomže nikdo jiný to také neudělal.

V dnešní době tato hesla většinou již neplatí, ovšem chválou se rovněž šetří, a tak je často slyšet pobídka „Pochval se sám, nikdo to ze tebe neudělá“.

A tak tedy na tomto místě se s tím právě vypořádávám, nechci se nijak zviditelňovat ani předvádět, ostatně v mých letech už to nemám ani zapotřebí. Spíše chci touto formou zviditelnit obec Černou v Pošumaví, kde od roku 1977 dělám kronikáře.

Popravdě musím přiznat, že v minulém režimu to vůbec nebylo lehké, o spolupráci, pochopení nebo pochvale se nedá hovořit a i já jsem vlastně jako kronikář udělal jen to, co bylo nejnutnější.

Teprve od roku 2002, kdy jsem se po pauze ke kronikaření vrátil, našel jsem v této práci smysl a zalíbení. Tak se postupně stalo, že jsem nejenom doplnil chybějící roky, ale rovněž i období od roku 1945, které nebylo dosud zmapováno.

Obec Černá v Pošumaví má nyní veškeré soubory kronik od historicky nejstaršího období až po dnešek uloženy na webových stránkách obce, shromáždil jsem obrovské množství fotodokumentace, nejenom historické, ale prakticky ze všech akcí v posledních letech konaných.

Bohužel jsou kroniky pouze v jednom exempláři, který jsem vytiskl a nechal svázat, ve své práci nemám žádné velké požadavky na obec, ale vedení mi vždy vycházelo a vychází vstříc.

Proto jsem také mohl napsat a vydat v roce 2010 knížku „Z pera kronikáře aneb Všehochuť o Černé v Pošumaví“, která se jako neprodejná dávala darem seniorům při výročích.

V letošním roce jsem po dohodě se starostkou a zastupitelstvem obce napsal propagační a informační publikaci „Obec Černá v Pošumaví – Historie i současnost“, která vyšla teprve před nedávnem. Obě publikace jsou k nahlédnutí na webu obce.

A protože má záliba nezná mezí, rozhodl jsem se a se starostkou obce Irenou Pekárkovou prohovořil možnost vytvořit vlastní webové stránky kroniky a dalších, nejenom historických zajímavostí. Stránky jsou hotovy a od 15. března 2011 také spuštěny. Každý, kdo bude mít o tento úsek zájem a navštíví stránky obce Černá v Pošumaví, najde pod heslem Kronika a historie obce mnoho zajímavostí.

To byl tedy můj hlavní záměr, připomenout to, co se nyní na stránkách obce objevilo jako nové. Ze zkušenosti mohu potvrdit, jak mnoho lidí, zejména studentů, ale i institucí se na mě obrací s mnoha problémy a dotazy, a tak tyto nové stránky Kroniky obce, které budu neustále doplňovat, jim v mnohém mohou pomoci.

Českokrumlovský deník, 18.3.2011