Jdi na obsah Jdi na menu
 


OSADA SKALNÁ

Osada Skalná : Příběh historie i současnosti

Probírá-li se člověk různými historickými materiály a daty, narazí velice často na mnoho zajímavostí, které s danou tématikou různým způsobem souvisí.

 Protože se jedná o historické údaje, tak v naprosté většině je musí brát jako fakt, který si již nijak nemůže ověřit. Ovšem je-li souvislost takového rázu, že alespoň malé procento popisované události si může člověk sám prohlédnout a vidět kousek místa, kde se vše odehrálo, pak je přece jen trochu spokojený. Alespoň já to tak vidím a cítím a zdá se mi přitom, že malým zlomkem  vstupuji do historie. Ale nyní již k onomu příběhu.

Dne 6. listopadu 1886 byl v Dolní Vltavici slavnostně vysvěcen nový ocelový most přes řeku Vltavu. Bylo to na den sv. Linharta, patrona dolnovltavického kostela a podrobnosti uvádí Johan Studener /stránky www. kohoutikriz.org/. Byla to tehdy velká událost, které se zúčastnilo nebývalé množství lidu a vysvěcení byl přítomen mimo jiné i  kníže Adolf a kněžna Ida ze Schwarzenberku.

Mě ovšem zaujalo to, že stavební práce začaly pouhý rok před uvedením do provozu a hlavně, že tehdy byly na stavbu přiváženy saněmi obrovské žulové kvádry z lomu ve Skalném.

DSCN4245.jpgTady jsem si najednou uvědomil, že o mostě toho víme poměrně dost, ale o Skalné nebo Skalném, téměř nic a to se musí napravit. Zjistil jsem / stránky zaniklé obce.cz/, že Skalná, německy Pinketschlag, je zaniklá osada, původně patřící pod Mýto a postupně pod Hořice na Šumavě. Uvádí se rok založení 1268, ale dále již nejsou nikde žádné záznamy. Teprve až v roce 1921 se zde uvádí 36 obyvatel ve čtyřech domech, v padesátých létech zde údajně stály ještě tři domy, ale od sedmdesátých let, kdy došlo k úplné likvidaci, jsou již patrné poze částečné rozvaliny.

Vydal jsem se proto nedávno osobně najít zaniklou osadu Skalná, není to až tak obtížné, z Mokré směrem na Květušín jsem až k odbočce, která k osadě směřuje, dojel autem, pak již pěšky po červené turistické značce jsem došel na návrší s potřebným označením.

Skalná lom.jpgPod ukazatelem je srázovitý terén, kde jsem našel části zřejmě bývalého stavení, odkud se rozkládala osada až na prostranství kam jsem došel o něco později. V prostoru ohraničeném elektrickým ohradníkem, kde je pastevní areál pro dobytek, stojí kamenný kříž, kde měl nehodu,případně utrpěl úraz, jistý Josef  Wallner 23. října 1938 ve věku 22 let. Tento kříž je jediným poznávacím znamením bývalé osady Skalná. Musím zde poznamenat, že o několik desítek metrů dále je nádherný pohled na vzdálené vrcholky včetně Kletě.

Část historie jsem si tedy „omakal“, nejdůležitější z původního článku, tedy lom, ze kterého se ony žulové kvádry vozily, jsem zatím nenašel. Mé další hledání přerušil poměrně vydatný déšť a tak jsem se spolehl jen na to, že příslušný kamelom se v blízkosti skutečně nachází, je však samozřejmě opuštěný a zatopený vodou, jakési lesní jezírko, jak jsem zjistil z jedné fotografie na stránkách internetu.Zde byla k vidění i historická fotografie z doby provozu kamenolomu ve Skalné.

Kousek z historické spojitosti jsem si tedy pro sebe , i když částečně, vyřešil.

Českokrumlovský deník , 9.7. 2010