Jdi na obsah Jdi na menu
 


Možná vás zaujme - kostel Černá

20. 5. 2015

 

 
 
Možná vás zaujme……
Kostel ( chrám Páně Svaté Panny Marie) - dominanta obce
 
Každá obec dbá na to,aby kostel,který většinou tvoří dominantu obce vypadal tak,že na pohled hned zaujme a svým vzhledem obec zkrášlí.Nebývá dobře,když tyto stavby jsou na okraji zájmů obce a občanů.Je možno nyní říci,že na úseku všech církevních památek se udělal za minulé období velký kus práce.Nebylo to však lehké,finanční situaci všichni známe a toho co je třeba udělat pro obec a její obyvatele,je stále mnoho.
V začáteční fázi,co se týče kostela,řešila se téměř kalamitní situace v opravě střechy sakristie.Iniciativu v další postupné opravě kostela Neposkvrněného početí p.Marie převzali rodáci z Černé,dnes státní občané Rakouska a Spolkové republiky Německo.Střešní krytina chrámové lodi byla vyměněna v roce 1998 a oprava fasády věže a zakrytí střechy věže měděnou krytinou byly provedeny v r.2000.Zbývá ještě opravit fasádu lodi.Na veškerých opravách se podílela firma Kohout Company s.r.o.
Při opravě věže kostela byl do kupole dne 17.8.2000 vsazen list s tímto textem:
Opravu kostela Neposkvrněného početí p.Marie iniciovali rodáci z Černé a okolí,žijící v Rakousku a Spolkové republice Německo.
Střešní krytina chrámové lodi byla vyměněna v roce 1998,oprava fasády věže a zakrytí střechy věže měděnou krytinou byly provedeny v roce 2000 firmou Kohout Company s.r.o.Horní Planá.Poslední etapa opravy – oprava fasády lodi se uskuteční podle zajištění potřebných finančních prostředků v roce 2001 nebo 2002.
Na zajištění finančních prostředků pro opravu kostela se významně podíleli:
-          pan Anton Kindermann a pan Johan Schläger z Aigenu i.M./osobní příspěvek,zajištění příspěvku zemské vlády Horního Rakouska a od dalších dárců
-          pan Franz Breitschopf,mluvčí rodáků z Černé / organizování sbírky na opravu kostela /
Přibližně ze 40 % se na financování oprav podílela obec Černá v Pošumaví.
Všem jmenovaným a anonymním dárcům srdečně děkujeme.
 Ing.Jan Novák – starosta obce   -   Anton Kindermann -     Johan Schläger    -  Franz Breitschopf
( Čerpáno z materiálů Obecního úřadu Černá v Pošumaví)
2002