Jdi na obsah Jdi na menu
 


Příjemné vánoce s rybou od Kubece

4. 5. 2011

 

Příjemné vánoce s rybou od Kubece
 
            Čas vánoční už nám doslova zaklepal na dveře a připomněl, že znovu je nutno zajistit na štědrovečerní stůl rybu, kterou je ve většině domácností kapr.
Z hlediska zdravé výživy bychom si jej měli dopřát i vícekrát během roku, což většinou nečiníme, vánoční tradici však dodržíme. Kapra můžeme dnes koupit mraženého takřka ve všech prodejnách, ale není nad rybu čerstvou.
V souladu s příslovím o nošení dříví do lesa, se zdá zbytečné upozorňovat na to, kde je v naší obci možno čerstvou rybu sehnat.Přesto mi dovolte, abych se zmínil o lidech, kteří se točí kolem ryb celý rok a na jejich chovu, skloubeném s využitím turistiky, založili svoje podnikání.
            Rybochovné zařízení rodiny Kubecových se stará o plochu 7 ha, kde především odchovávají vlastní generační rybu pstruha duhového přes výtěr a odchov vlastního plůdku.
O vánocích se vždy zaměří na kapra a pstruha a jejich prodej, což se stalo již tradicí.
K letošním vánocům je připraveno zhruba 10 q kapra výběrového o váze 1,5 až 3,5 kg a pstruh duhový je bez omezení váhy v průměru 40 dkg těžký.Během vános se prodá až 80% připravených ryb nejenom místním lidem, ale nakupovat chodí i z okolních obcí, chataři, chalupáři a jiní.
            Letošní vánoční prodej bude zahájen od pátku 20 prosince denně od 8 do 17 hodin a konec bude na Štědrý den ve 12 hodin.
Cena ryb bude stejná jako v roce 2001, stejně tak bude na požádání provedeno vykuchání a seřezání šupin jako vždy zdarma.
Samotná rodina Kubecových slaví Štědrý den jako většina z nás, čili smažený kapr a salát. Milan Kubec závěrem zdůrazňuje, že kapr by měl být naporcován na podkovu.
Rok 2002