Jdi na obsah Jdi na menu
 


Poslední včela v Černé?

12. 5. 2011

 

Poslední včela v Černé ?
 
Možná,že to je pouze můj dojem,ale včely nám ubývají.Ještě před časem to v rozkvetlých ovocných stromech jen šumělo,ve žluti pampelišek na louce se to jen hemžilo včelami a dnes ? Nejenom,že zmizely se zánikem zemědělství rostliny,které včelám poskytovaly potřebnou potravu,ale mizí nám i včelaři.Včelaření je totiž koníček bohulibý,ale velmi náročný.Abychom získali potřebné množství medu,to se musíme kolem včelstev pořádně otáčet,to stojí hodně času i peněz.A včelky – ten symbol pracovitosti – co ty se nalétají,než potřebné množství medu vyrobí. Než takové včelstvo nasbírá 1 kg medu musí údajně navštívit 5 – 10 milionů květů.
A teď se stane,že včelstvo postihne nemoc tzv.mor včelího plodu.To je nejnebezpečnější bakteriální onemocnění,které se musí okamžitě hlásit a pak je nařízeno zlikvidovat a spálit včelstvo,úly,plásty s plodem i se zásobami a veškeré spalitelné příslušenství.To je pak pro včelaře obrovská ztráta,nejenom finanční,ale i psychická.
    S touto nemocí se potýkají včelaři v řadě míst celé republiky,postihla některé naše včelaře již před „ listopadem“ i v pozdějších letech.Řadu z nich to odradilo a s chovem včel skončili.
Průběžně se dále u včel vyskytuje parazitární onemocnění tzv.varroáza,která je způsobená roztočem,který napadá plod i dospělé jedince.Způsobuje vývojové poruchy,které se projevují na mladých včelách nedokonale vyvinutými křídly a zakrnělýma nohama.Je to rovněž nebezpečná nemoc a včelaři se proti ní brání chemoterapií akaricidními prostředky.Přitom se snaží chránit především včelí matku.
 Včelaři naší obce byli i dříve a jsou i nyní členy včelařské organizace v Horní Plané.Jedinými včelařskými chovateli jsou nyní pouze tři členové a to pan Josef Štěrba,pan Pavel Kučírek a pan Štefan Temiak z Pláničky.Pokud snad má včelstvo ještě někdo jiný,omlouvám se mu,ale žádné další poznatky o nikom jiném nemám.
Snad se v budoucnu počet chovatelů včel rozšíří,přejme si ,aby to byli hlavně mladí,kteří ponesou odkaz těch starších do budoucna a zajistí,aby skutečně neplatilo to,co mám v nadpisu – abychom jednoho dne nemuseli říci doslova: „ toto byla poslední včela v Černé.˝ 
2003