Jdi na obsah Jdi na menu
 


Léto budiž pochváleno

14. 5. 2011

 

Léto budiž pochváleno!
Ve chvatu dnešní doby již zřejmě málokdo přemýšlí o tom, co nám vlastně léto přináší.Rok plyne ve stálém spěchu a honbě za ziskem a penězi, ale rovněž i nad tím, zda vše zvládneme ku svému prospěchu a pokud možno bez stresu.Rozdíly mezi jednotlivými ročními dobami chápeme téměř jen jako pocit zimy a horka.Neuvědomujeme si, že léto patří k nejkrásnějším obdobím roku.
Ve mně samotném vyvolává léto nostalgickou vzpomínku na své mládí, na pestrá políčka plná zrajícího obilí a jiných plodin a na těžkou práci vesnických lidí.Přitom však všechno dráždivě vonělo a všude se vznášející dusný opar působil na smysly člověka.Jenom v přírodě si člověk uvědomí, jak silný vliv má toto roční období.Stejně tak i v době kombajnových sklizní a „velkých širých lánů“ přinášelo léto svou čarovnou sílu do každé vesnice.
Dnes již si tato vzpomínání nepřipouštíme, vůně obilí nám pomalu začíná být neznámá a to je škoda.Trávíme však léto jiným způsobem, každý podle svého zvyku,ale stejně nakonec zvítězí slunce,voda,vzduch, čili příroda.
Žijeme v obci, která je svým zaměřením orientována na turistický ruch.Snažíme se turisty přilákat především čistě upravenými prostorami v obci,což se poměrně daří, přestože některé snahy o vylepšení nenacházejí u turistů patřičnou odezvu.Jiná otázka je ,jak turisty získat k pobytu na delší dobu a to je především záležitost ubytovacích a pohostinských zařízení.
Turista chce mít též alespoň nějaké kulturní zpestření svého pobytu.Je proto především pro něho určen program slavností obce.V letošním roce budou mít naše Slavnosti opravdu bohatý program.Vedle různých sportovních her se zde představí známí lidé, např.bavič Zdeněk Izer,herec a zpěvák Jiří Schmitzer, vystoupí řada hudebních souborů, pro děti budou uspořádány v Mateřské škole nedělní pohádky.
Tak ať se léto vydaří, ať všichni pocítíme jeho čarovnou moc a ať vzpomínky našich dětí a vnoučat jsou stejně příjemné jako nás starších.
2005