Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mít vlastní znak ? !

14. 5. 2011

 

Mít vlastní znak ? !
Neptám se samozřejmě, zda mít vlastní znak a vlajku, či ne, jak by se zdálo z nadpisu. O tom, že ano, jsem plně přesvědčen. Ale určité rozpaky nastanou, když si vzpomenu na kolotoč kolem tohoto problému, který trval celý rok.
Celých patnáct let jsme užívali znak, který jsme převzali z Dolní Vltavice, doplnili jej doprovodnými figurami a hotovo. A najednou je zde problém – obec Dolní Vltavice zanikla jako samosprávná obec a dosud užívaný znak nebyl obci Černá řádně udělený ani tzv. vydržený. Je nutno požádat o udělení nových symbolů Poslaneckou sněmovnu prostřednictvím Podvýboru pro heraldiku. Nejdříve je však třeba si ujasnit vše kolem znaku, stanovit hlavní zásady a tak byl požádán odborník – heraldik. Ten zpracoval několik variant, které respektovaly zásadu, jednak správné kombinace barev a kovů, aby nedocházelo ke kolizi a jednak, aby znak vyjadřoval určitý vztah k obci, navazoval na historické a erbovní motivy apod. Další jednání na zastupitelstvu nebylo zřejmě jednoduché, nedošlo ke shodě a tak byl heraldik požádán o vypracování nových variant.
Mezitím byly některé varianty nabídnuty ve Zpravodaji k vyjádření občanům. Nevím jaký byl zájem, znám jen pár variant, které uvažovaly ve znaku s českým lvem nebo královskou korunou, což se mě zdá poněkud odvážné pro naší obec. Heraldik navrhl další varianty ve kterých byly symbolem ve větším procentu převažující černá barva, jeden až několik smrků jako připomínka lesnaté Šumavy, jedna až několik rožmberských růží a jejich různé kombinace.
Ale ani v těchto případech nebylo stále jasno. Většina se sice přiklonila k variantě D6 /viz obr./ přesto nebylo o ničem rozhodnuto. Pak se konala schůzka s heraldikem přímo u nás v obci, na ní jsem byl i přítomen a myslím, že jsme se posléze dohodli na zatím načrtnutých variantách. Chtěli jsme, aby ve znaku byla hornická kladívka i pětilistá růže i motiv Lipenské přehrady, což byla vlastně vylepšená varianta D6. Heraldik zpracoval zde navržené varianty a zaslal k posouzení. A znovu nastal útlum, v tento moment zase převažovaly hlasy, že znak není příliš veselý a tak spojení s heraldikem pokračovalo. V poslední variantě D10 upravil, nebo lépe řečeno, doplnil kališní lístky na růži a tuto variantu dal k posouzení. Konečně nastal ten okamžik ukončení, znak i ve stejné podobě provedená vlajka, byly zastupitelstvem schváleny.
Nový znak /D11- viz obr./, pokud bude schválen a právně obci udělen, je jednoduchý, výrazný, má odkazy na erbovní motivy někdejších majitelů, připomíná bohatou i ve světě známou činnost Tuhových dolů, odkazuje i na Lipenské jezero i na přírodu vyjádřenou v kališních lístcích.
Dosavadní znak zůstane Dolní Vltavici, která jej bude mít možnost používat při různých akcích, setkáních s rodáky apod.
Doufám, že nový znak a vlajku přijmeme plně za svoje erbovní symboly a budeme na ně patřičně hrdi. Již příští rok, kdy uplyne 740 let od založení obce, najde znak i vlajka své potřebné uplatnění.
2007