Jdi na obsah Jdi na menu
 


Na procházku do obce

14. 5. 2011

 

Na procházku do obce.
                Také rádi chodíte na procházky? Určitě ano a je to dobře, procházky v přírodě jsou zdravé a především pro nás, lidi v důchodovém věku, velmi prospěšné. Při svých procházkách potkávám řadu svých sousedů a známých, kteří mají ten samý nápad. Nechodí však zřejmě tam, kam chodím já. Já totiž rád dělám procházky v různých okruzích po celé naší obci. Z domova si to vyrazím do nově vystavěné silnice, kde vyrůstají domky nového „sídliště“,směrem k nové hlavní silnici. A pak již se kochám vším tím, co se v tomto roce v naší obci udělalo a změnilo. Výraznou změnou je samozřejmě nová silnice, ale pozadu nezůstávají ani ostatní občané, či firmy. Majitel domku čp.33 k tomu přispívá výraznou změnou, když postupně zvelebuje dříve nevábný domek, který hned při vjezdu do obce nepůsobil příznivým dojmem.Nově vystavená silnice, chodníky a vše co k tomu patří, daly obci ten správný punc. Vyasfaltovaly se meziprostory před bytovkami, prostor před restaurací „U Honzy“ majitel pěkně upravil, velice pěkný je pohled na perfektní prostředí před prodejnou Jednoty.Rovněž plochy dříve travnaté s dnes uspořádanou skalkou a nově vysázená zeleň, obec příjemně zkulturnily.
Nejvíce nadšen jsem však z nově vybudovaného „pitka“ oproti Obecnímu úřadu.Vzpomeňte si, jak to tam vypadalo dříve. To je teď nejen atraktivní kus prostranství, ale i užitečný a potřebný, nejen pro turisty.
Jak se změnila tvář celé budovy čp.15 to všichni sledujeme, nyní k tomu přistoupilo i perfektně upravené parkoviště a celý prostor kolem. Přecházím dále po vybudovaném pevném mostku, vlevo se dívám na proluku, kde snad časem dojde i k zvelebení, každopádně je to lepší pohled než na dříve neposekané nekulturní stanoviště.
                Budovy, které mě stále děsí a které paradoxně stojí uprostřed obce a ničí tím zatím dobrý celkový dojem, raději rychle minu a přicházím ke kostelu, kde je postavena nově zrestaurovaná socha sv.Jana Nepomuckého.Už to bylo třeba, socha si opravu skutečně zasloužila.
                Na své procházce se pak vydávám dále směrem k „panelce“, pak přes autokemp ulicí kolem Mateřské školy přímo až ke „svobodárně“ a pozoruji místo, kde by měl stát v budoucnu „Dům pro seniory“. Možná, že pak budu podnikat procházky třeba z tohoto místa zase opačným směrem. Zatím jsem však rád, že mohu být přítomen všem pozitivním změnám a úpravám obce, které se v tomto roce opravdu podařily..Nic na tom nezmění ani fakt, že v zimním období, jsou některé cesty neprohrnuté se zledovatělým povrchem a řada chodníků je nepřístupných obyčejnému chodci. Ale to už je jiná kapitola.
2007