Jdi na obsah Jdi na menu
 


Na skok do našich osad - Bližná

14. 5. 2011

 

Na skok do našich osad.
  
            Když jsem rozmýšlel jaký článek napíši do dalšího čísla našeho Zpravodaje, vzpomněl jsem si na to, jak téměř všechny strany a sdružení, které kandidovaly do zastupitelstva obce, prohlašovaly, že je třeba věnovat více pozornosti i osadám.
Protože už tradičně patří mezi největší osady Bližná,začnu tento jakýsi seriál právě u této osady. Už také vzhledem k tomu, že jsme na Bližné strávili 11 let a stále ji považuji jaksi za svou. V té době měla Bližná / 1974/ celkem 124 lidí, život tam probíhal tak jako všude v té době, fungovalo zemědělství a tak byl kolem stále „frmol“.Mimochodem, Bližná patřívala vždy v 70 létech, na úseku živočišné výroby, k nejlepším nejen v okrese, ale i v krajském měřítku, v blíženském kravíně byla většina dojnic zapsána v plemenné knize a výsledky v dojivosti často dosahovaly republikové špičky.
            Nutno přiznat, že i dobové oganizace, typu Občanský výbor, si na Bližné vedly nejlépe ze všech osad a to ne proto, aby se snad někomu zalíbily, ale aby si zlepšily životní prostředí ve svém okolí. A že se musely vykazovat závazky a dělat různé brigády, to už patřilo právě k oné době.Výsledkem bylo, že na Bližné byl vždy vcelku pořádek a lidé si prostranství udržovali sami.
V té době byl na Bližné pouze obchod ve starém, dnes neexistujícím domě a až v roce 1972 se mohla prodavačka paní Kiněvová přestěhovat do nového.Vedle obchodu stála i pěkná kaplička, která se bohužel musela zbourat.
            Doba se změnila a tím pádem i život na Bližné, přesto je v osadě stále pořádek.Navíc zde mají pěknou restauraci, kde je příjemné posezení a kde pořádají i taneční zábavy.Lidé, které jsem znal zestárli anebo odešli a mladí žijí dnes podle svých představ.Samozřejmě, že došlo i poklesu obyvatel, Bližná měla ke konci roku 2006 celkem 92 lidí.Určitě má každý nějaký problém, který ho trápí a který nevyřeší ani zastupitelstvo obce, kde ovšem Bližná nemá žádného zástupce.Jejich problémem jsou především pozemky za bytovou výstavbou směrem k Radslavi.Na nich mají lidé zahrádky a hospodářské příslušenství a nyní jim to chce prý Obecní úřad sebrat. Je však nutno přiznat, že pořádek vypadá jinak a to byl také důvod, proč se zastupitelstvo rozhodlo k tomuto kroku, t. j. prodat pozemky na bytovou výstavbu.V tomto směru se toho na Bližné zase moc nezměnilo,nedobrý stav zahrádek a různých kůlen tam panuje již mnoho let.Zastupitelstvo se přesto snaží lidem vyjít vstříc, proto byl odsouhlasen prodej parcel na zahrádky některým občanům v domě č.1 a odsouhlaseno zveřejnění záměru na pronájem za domem č.2.
            Jinak ale jsou občané na Bližné vesměs spokojeni, každý kdo žije v osadě se musí určitým způsobem přizpůsobit. Občas mohou nastat problémy i s poštou, protože v této oblasti nejsou součástí Černé, ale patří pod Horní Planou.
Takže Bližňáci, hlavu vzhůru, problémy se vždy nějak vyřeší a zůstaňte své osadě i nadále věrni.
 
2007