Jdi na obsah Jdi na menu
 


Na skok do našich osad - Mokrá

14. 5. 2011

 

Na skok do našich osad.
            Další zastávkou našeho putování po osadách je – Mokrá.V současné době má osada Mokrá podle mnohých jisté privilegium.Po výstavbě nové silnice leží nyní mimo trasu a již jí nesužuje nekonečná řada kamionů a dalších motorových vozidel.Co by za to dala řada občanů přímo v obci Černá, kdyby zde byl obchvat. Ale mokerským to nijak moc situaci neulehčuje. Žije zde většina důchodců, kteří potřebují často k lékaři, do nemocnice, do lékárny a jinam, a nyní musí šlapat poněkud déle na zastávku autobusu.
            Mokrá je dnes malá osada s malým počtem obyvatel, ale nebylo tomu tak vždy.Založení celé naší obce v r.1268 má souvislost právě s tzv.“Mokerským újezdem“, který daroval král Václav I. svému věrnému služebníku Hirzovi z Klinkenberku.Mokrá tehdy patřila k boletickému statku a její jméno znělo Nemochrich.
            V husitských dobách stál na Mokré klášterský dvůr, který je dosvědčen 25.2.1375 a 19.7.1422 se připomíná jeho správce Dětřich.
            V r.1420 připadla celá naše oblast k českokrumlovskému panství a mezi rychtami se připomíná i Rychta Mokerská. K ní tehdy patřily obce Černá, Bližná, Radslav, Hubenov, Slavkovice, Dolní Vltavice a samotná Mokrá. Mokerská rychta měla rozlohu orné půdy 58 lánů a 28 jiter.
V lokalitě Mokrá bylo v r.1846 nalezeno několik ložisek tuhy, na kterých postupně vznikla řada šachet, které byly hluboké až 70 m a měly problémy s odváděním vody.Proto byla v r.1897 postavena odvodňovací štola Josef, jejíž portál můžeme vidět dodnes.
            Další památkou v Mokré je kaple z r.1849, která byla zachráněna a obnovena na poslední chvíli před úplným rozpadem v r.1999, stejně jako kašna z r.1871. Další stará kašna s pěkně opracovanými a uloženými kameny, která dříve sloužila jako protipožární nádrž, byla před nedávnem zlikvidována. Podle místních je to škoda.
            V Mokré vlastnil statek, kam pravidelně zajížděl, regionální politik Josef Taschek, který zemřel v r.1939.Byl poslancem Zemského sněmu za obvod Krumlov – Chvalšiny – Horní Planá, on obnovil tradice pašijových her v Hořicích a byl politicky velmi činný.
            V novější době, kdy většina lidí pracovala u Státního statku, patřila Mokrá, především v živočišné výrobě, k jedněm z nejlepších. Pracovníci tzv.kontrolní stáje dojnic bývali na tehdejším statku Frymburk většinou na prvním místě v užitkovosti dojnic.
            Dnes jsou to všichni lidé v důchodovém věku a přestože prožili mnohé špatné za svůj život, nestěžují si. Základní potraviny a další potřeby přiveze pojízdná prodejna, stejně tak do osady zajíždí i prodejna masa. Takže snad jedině ta cesta k autobusové zastávce je namáhavější a především v zimě a noční době bez osvětlení je problematičtější. Snad se podaří obci Černá i to osvětlení podél cesty k zastávce postupně vybudovat, což by si mokerští přáli. Stejně tak jako i my obyvatelům osady Mokrá přejeme, aby byli ve svém bydlišti i nadále spokojeni.
2007