Jdi na obsah Jdi na menu
 


Na skok do našich osad - Muckov

14. 5. 2011

 

Na skok do našich osad.
 
            Z Černé do osady Muckov se lze dostat v podstatě pouze dvojím způsobem.Jednak normálně po silnici směrem na Frymburk,což by mělo být závazné pro všechny motoristy a jednak po silnici směrem na Slavkovice, kam by zase motoristé vjíždět neměli.Je to totiž vyznačená cykloturistická trasa, je zde označení o zákazu vjezdu a přesto to málokdo respektuje. Tak jako se mi nelíbí někteří cyklisté na silnici, když jedu autem, tak nemám rád, když jdu pěšky nebo na kole po cyklostezce a nestačím se uhýbat autům.
            Hlavní atrakcí, která víceméně proslavila Muckov v širším měřítku, jsou Muckovské vápencové lomy, které leží právě při trase cyklostezky a byl zde postaven i odpočinkový a informační koutek, právě pro pěší a cyklisty, a nikde není vybudováno parkoviště pro auta.
Tyto lomy jsou unikátní chráněnou přírodní technickou památkou a útvary, které zde vznikly představují podle památkářů a geologů jednu z nejlepších lokalit podzemního lomu v Čechách. Je zde zimoviště a shromaždiště 9 druhů netopýrů a je to významná botanická lokalita s chráněnými druhy rostlin.
 Z bezpečnostních důvodů / dochází k řícení stropů v jámových lomech/ je toto chráněné území veřejnosti nepřístupné a nejrizikovější místa jsou oplocena / ovšem v současnosti je oplocení místy značně poškozeno/.
            Přicházíme tedy dále k osadě , která je poněkud mladšího data, než osady založené panem Hirzem.Přesto má Muckov svou historii o které jsem se již částečně zmínil v předešlých článcích a která má svou spojitost i s Pláničkou, o niž bude později i řeč.
V Muckově dnes žijí většinou starousedlíci, kteří pamatují doby a začátky osidlování, vzniku JZD a posléze statků.Velmi obsáhlý a poutavý rozhovor o této minulosti mi poskytl v osmdesátých létech minulého století pan František Novotný, který zemřel v roce 1991 a o jehož vyprávění bych se někdy později se čtenáři našeho Zpravodaje podělil. O okolí Muckova a vápencových lomech zajímavě píše i paní Helena Braunová.
            Ale i já sám si dobře pamatuji dobu před více než 30 lety a vím, že na Muckově se skutečně „žilo“. Bylo zde hospodářské středisko Státního statku a tím práce pro většinu obyvatel, byl zde obchod a Muckováci pořádali i různé další akce.Dnes je zde z prostoru kanceláří vybudována poměrně slušná restaurace, která láká i kolem projíždějící turisty.
Řada objektů zmizela, ale i zde se renovuje a staví a to nejenom místní, ale i cizinci.Muckov je sice jakoby odstrčen, ale z přírodního hlediska je zde pěkně a ani oněch 34 zde žijících obyvatel si nijak zvlášť nestěžuje. Na svou lokalitu si zvykli, domy postupně od státu nebo jiných vlastníků si koupili pro sebe a postupně zvelebují.Ještě prý, kdyby jim tak zastupitelstvo obce vycházelo vstříc, když chtějí nějaký ten obecní pozemek odkoupit. A ze strany obecního úřadu poněkud více reagovat na některé negativní činnosti jednoho místního zemědělce.
Muckov má i poměrně slušné spojení do Hořic a dále na Český Krumlov a kdyby se v budoucnu podařilo i vylepšit silnici na Světlík, byl by Muckov i ve středu turistického dění a možná i ten obchod by se časem mohl vybudovat i když s pojízdnou prodejnou jsou občané spokojeni.Takže „muckováci“ hodně štěstí v dalším žití.
 
2007