Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chvála června

 

Červen – měsíc rozkvetlých luk, přicházejícího léta a nejdelších dní.
 
            Mám rád tento měsíc, protože už většinou skončilo chladnější období a zase není takové horko jako v pravém létě. V červnu končí jaro a přichází léto, v době letního slunovratu máme nejdelší den v roce a rovněž nejvíce světla. Na zahrádce nám začínají dozrávat první plody, většina zpěvných ptáků vyvádí svá mláďata, která postupně dospívají a prakticky vše, co na jaře probíhalo velkou rychlostí se postupně zpomaluje a zraje.
Na zahrádkách nám ovšem rychle rostou především plevele, rozmnožují se škůdci a tak nastává úporný boj s tímto záporným jevem června, ovšem to všechno k tomuto měsíci patří a vytváří spolu jeden harmonický celek.
            Měsíc červen již od roku 1950 začíná oslavou Mezinárodního dne dětí, kdy při této příležitosti jsou pro děti připravovány různé společenské a sportovní akce. Děti se většinou moc nezajímají o to, proč se tento jejich svátek slaví, že je to proto, aby tento Den upozornil světovou veřejnost na práva a potřeby dětí. Pro děti je to především den plný zábavy, různých zajímavých akcí, legrace a dárků, které pro ně připravily nejen rodiče, ale především organizátoři v jednotlivých obcích.
Pro děti, a zejména školáky, je to jakési zahájení dětského léta, vždyť škola se chýlí ke konci, děti se těší na školní výlet a především na dva měsíce prázdnin, kdy si od školních povinností odpočinou.
            A tak si jen přejme, aby letošní červen se vydařil a aby se splnilo co nejméně pranostik, vztahujících se k tomuto měsíci. Např. „ Červen studený, sedlák krčí rameny“nebo „V červnu deštivo a chladno způsobí rok neúrodný snadno“ či „Červen mokrý a studený, žně bývají zkaženy“. Naopak by se mohly splnit pranostiky opačné – „Červen červený jako z růže květ“ nebo „Červen-li více sucho než mokro bývá, urodí se hojnost dobrého vína“či „Je-li červen mírný, nebude v prosinci mráz silný“.
Ovšem nejznámější pranostikou v červnu je Medard, připadající na 8.června. Zde se praví: „Medardova kápě, čtyřicet dní kape. Když na Medarda prší, nebudou toho roku houby růst“.
Doufejme jen, že se již dost vypršelo v předcházejícím měsíci květnu a že se tato pranostika nevyplní.
Všem obyvatelům naší obce přeji v nastávajícím měsíci jen samé pohodové dny.
 
                                                                                                                                                                                                                               Ing. František Záhora