Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pozdrav umělce

10. 3. 2013

 

Pozdrav umělce – rodáka
 
S Františkem Dörflem, rodákem z Černé v Pošumaví, jsem se poprvé telefonicky seznámil v roce 2009, kdy slavil své významné životní výročí – 75 let.
Malíř, grafik, kreslíř a sochař František Dörfl, který žije a tvoří v současné době v Jihlavě, nebyl až do oné doby v dostupných historických materiálech nikde zmíněn.         
Bylo možno pouze zjistit, že zde žil v čp. 39 zámečník Franz Dörfl, který měl svou zámečnickou dílnu předělanou z bývalé strojovny schwarzbachského pivovaru. V roce 1930 si pak postavil vlastní domek čp.57 a tam si také přestěhoval svou dílnu.
            Teprve nyní se objevily další materiály, které nám přibližují tohoto našeho rodáka, později významného umělce. Narodil se 23. března 1934 jako první ze tří dětí, jeho otec, o kterém byla zmínka, vlastnil vedle zámečnické živnosti i malý obchod s potravinami.
V roce 1938 však celá rodina, při německém „anšlusu“ odešla do Velešína a v roce 1947 se odstěhovala do Jihlavy.
Přestože odešel z obce Černá v Pošumaví jako malý chlapec, zůstává pro nás rodákem a významným žijícím umělcem. Ve svém rodišti se byl několikrát podívat, naposledy v roce 2007, což mi sdělil při našem telefonickém rozhovoru. Podotkl současně, že obec na něho působí velmi příznivým dojmem, vyjma komplexu budov bývalého pivovaru, kde žila do roku 1930 jeho rodina.
            S Františkem Dörflem jsem i nadále ve styku, pro náš archiv kroniky mi zaslal publikaci o jeho dílech a výstavách, naposledy nedávno před vánocemi. Současně zaslal i blahopřání k Novému roku PF 2012 se svou signaturou.