Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ctvrtstoletí od změn ve vedení obce

20. 5. 2015

 

Čtvrtstoletí od změn ve vedení obce.
Ještě než začaly podstatné změny v celém systému našeho republikového zřízení v listopadu 1989 tzv. „sametovou revolucí“, nastaly určité problémy i ve vedení naší obce. Právě před 25 léty, v roce 1988, došlo k vyjímečné situaci a problémům i v orgánech vedení obce.
Dlouholetý tajemník MNV Jan Frisch, který tuto funkci vykonával od roku 1967 onemocněl, jeho nemoc vypadala na dlouhodobé léčení a tak se hledal někdo, kdo by tajemníkovu agendu na MNV mohl vést. Zpočátku se zdálo, že se vše nějak vyřeší, předseda MNV Jaroslav Zimmermann by mohl chod obce „udirigovat“ i při svém povolání učitele a ředitele školy. Jenomže i jeho postihla nemoc a po 22 letech předsedování musel skončit a situace začala být stále více vážnější. Chod obce začal řešit ONV a stranické výbory a výsledkem bylo, že vedením obce bude pověřen tehdejší místopředseda MNV František Lukeš. Nemoc si však nevybírá a během krátké doby postihla nemoc i jeho. Letní turistická sezona přede dveřmi a žádný funkcionář na obzoru. Začala probíhat různá jednání, hledaly se vhodné typy a zjistilo se, že v obci není vlastně nikdo, kdo by mohl převzít a vykonávat funkce ve vedení obce.Někteří oslovení občané se vyslovili negativně, jiní, kteří by možná mohli funkci vykonávat, neměli tehdejší dostatečnou, především stranickou podporu.
Aby život v obci nezačal stagnovat, byl do obce dosazen místopředseda MěNV v Horní Plané Jan Zágiba. Ten se postupně do problémů dostal, nevyřízené vyřídil a vlastně docílil toho, že hlavní nápor rekreace během sezony proběhl bez závad a na slušné úrovni.
Jan Zágiba ovšem pracoval úplně jiným stylem než bylo zvykem.Především vyžadoval od poslanců a komisí samostatnost a vlastní iniciativu, protože ne všechno musí vždy řešit MNV.
Jenomže stále to bylo řešení pouze náhradní, do čela obce bylo potřeba najít vlastního člověka. Tak se stále hledalo, především však mezi členy KSČ v obci registrovanými i pracujícími mimo obec. Různá jména byla tehdy vyslovována, nakonec zůstal jako nejvážnější kandidát Pavel Molák. Ten by mohl vykonávat funkci uvolněného předsedy MNV, k tomu však bylo nutno najít i kandidáta na neuvolněného tajemníka MNV.
Na veřejném plenárním zasedání MNV dne 8.prosince 1988 byl Pavel Molák navržen do funkce předsedy MNV a Božena Lešková do funkce tajemnice MNV. Návrhy byly samozřejmě schváleny a tak se stal Pavel Molák posledním předsedou MNV v obci a vlastně prvním „polistopadovým“ předsedou MNV. Byla to v tehdejší době nakonec dobrá volba, protože jak Pavel Molák, tak Božena Lešková byli známi svým odpovědným přístupem a poctivou snahou řešit situaci v obci.
Po sametové revoluci se v červnu 1990 konaly volby při nichž byl předsedou MNV opět zvolen Pavel Molák a místopředsedou František Lukeš. Ve svých funkcích vydrželi pouze do listopadu 1990, kdy se konaly nové komunální volby. Po 45 letech skončil MNV, který se změnil na Obecní úřad, prvním zvoleným starostou naší obce se stal Ing. Jan Novák.
 
                                                                                              František Záhora