Jdi na obsah Jdi na menu
 


MS v muškaření

18. 5. 2015

 

MS V LOVU RYB NA UMĚLOU MUŠKU POHLEDEM ROZHODČÍHO
Možná, že jen málo lidí nezasvěcených do rybářského řemesla postřehlo, že od konce května probíhalo na vodách českokrumlovského regionu, Mistrovství světa v lovu ryb na umělou mušku. Rybáři tento vrcholný závod považují za královskou disciplínu a tak i Jihočeský územní výbor Českého rybářského svazu byl hrdý na to, že byl opět po třech létech pověřen celkovou organizací.Proto bylo velmi důležité před zahájením MS vybrat a proškolit schopné rozhodčí, kteří budou zárukou toho, že závod proběhne regulérně v rámci daných pravidel. Rybáři z Černé v Pošumaví jsou registrováni pod MO Českého rybářského svazu Český Krumlov, který se podílel na organizaci a zajišťoval proškolení rozhodčích. Jedním z nich byl i Pavel SIROTEK, který se se mnou podělil o své zážitky ze závodu a k němuž se připojil další rybář Zdeněk HOLUB. Právě oni dva, jelikož jsou členy rybářské stráže, byli pověřeni funkcí rozhodčího a vybrali si pak k sobě další dva členy – Jana Křivohlávka a Jaroslava Sochora.
„ Asi měsíc před zahájením MS jsme absolvovali tříhodinové proškolení rozhodčích“, říká Pavel Sirotek. K organizaci závodění pak dodává: „ Oficiálně bylo MS zahájeno 27.května. Pro nás začal samotný závod v pátek 30.května ráno, předtím byly tréninky. To ráno jsem dostal přiděleného závodníka,večer jiného, v sobotu ráno dalšího, stejně tak jako večer a i v neděli ráno. Chytalo se stále na stejném úseku, závodníkům, vedle ukázání hranic úseku, bylo nutno vysvětlit i možnosti některých záludností, např. velký balvan v řece, možnost sklouznutí a spadnutí do vody( což se stalo Belgičanovi).Každý závodník měl vždy 1 hodinu na přípravu, půl hodiny na příchod a odchod z místa, takže se chytalo 3 hodiny čistého času.
Po skončení dopoledního závodu jsme odvedli závodníky k silnici na sběrné místo, po celé trase projížděl autobus a všechny závodníky nabíral a odvezl do Wellnes hotelu Frymburk, kde bylo centrum. My rozhodčí jsme jeli na 4 hodiny domů a pak se vraceli“, uzavírá Pavel Sirotek.
Závody probíhaly na lokalitách – na řece Vltavě od Lipna po vyrovnávací nádrž, dále pod vyrovnávací nádrží Vyšší Brod, na řece Vltavě  až k městu Rožmberk, kde měla sídlo právě skupina rozhodčích z Černé, a na řece Malši v nádrži Květoňov u Kaplice.Zejména úsek na Vltavě pod Lipnem byl organizátory vybrán především proto, že je zde možno garantovat stav vody, kterou lze Lipenskou přehradou regulovat. Na jiných místech, stejně tak jako v některých cizích zemích, nebývají podmínky regulérní, vody je buď málo nebo zase mnoho. Veškeré úseky se před závodem poměrně bohatě zarybňují.
„Závodů se kromě České republiky zúčastnilo dalších 29 zemí , každá země měla 5 závodníků a jednoho náhradníka a postupně se střídali. Regulérnost závodů byla zajištěna losováním, které probíhalo v autobuse. Organizátoři během jízdy vylosovali všechny závodníky a jim přidělené úseky, nikdo do poslední chvíle nevěděl na kterém stanovišti bude závodit. Na všech lokalitách byly vytýčeny úseky, každý závodník při příchodu na vylosovaný úsek dostal přiděleného rozhodčího a po odpískání začal závod.
Vlastní závody probíhaly vždy od 7 hodin do 10 hodin, závodníci však museli být na svém úseku již před 6 hodinou ranní. Zde si je vyzvedli rozhodčí, kdy jim během 15 minut ukázali úsek a jeho hranice. Všechny vylovené ryby se vracely zpět do vody, ryba musela být tzv. rozdýchaná, čili musela odplavat. Znamenalo to, že závodníci museli chytat na háčky bez protihrotů. Minimální délka byla 18 cm, do této míry se neměřilo a nebodovalo.Nejdůležitější však bylo měření. Rozhodčí měli k dispozici měřící korýtko, ryba byla uložena v žlábku a nemohla vyskočit.Vše se měřilo v milimetrech. Na jednom úseku se postupně vystřídalo pět rybářů a pak se spočítal celkový součet v mm. Záleželo tedy i na vyloveném počtu kusů.
Pavel Sirotek dodává: „ Vylovil se i pstruh o délce 65 cm, vážící skoro 3 kg, závodník ho zdolával celou čtvrthodinu, byl to skutečně zážitek pozorovat ho při utkání s rybou“.
Celkově znamenalo MS pro naše rozhodčí neobvyklý zážitek a zkušenost, ale současně radost a hrdost nad tím, že jak  v soutěži družstev, tak i jednotlivců, zvítězila Česká republika. Celkově to všichni byli zkušení závodníci, kteří musí splňovat dané limity nutné pro účast na světovém mistrovství v lovu ryb na umělou mušku.
 
František Záhora, Pavel Sirotek