Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nejen pro turisty jsou určeny naučné stezky

18. 5. 2015

 

NEJEN PRO TURISTY JSOU URČENY NAUČNÉ STEZKY
V některých místech v katastru naší obce můžete spatřit zabudované informační panely, které upozorní každého, kdo se v daném místě zrovna nachází, na některé historické, církevní, přírodní i kulturní památky v blízkém okolí.Tyto panely vyrostly na nově zřízené Naučné stezce, která vychází z obce Černá v Pošumaví přes Slavkovice, Muckov a zpět přes Pláničku do Černé. Samozřejmě, že stezky jsou víceméně určeny pro cizí návštěvníky, rekreanty a turisty, ale i místní člověk se při své procházce nebo jízdě na kole během cesty může mnohé dozvědět a mnohému se přiučit.Projíždět naučnou stezku autem však vřele nedoporučuji už vzhledem k mnoha nepříjemnostem, které by mohly nastat.
Tato naše první Naučná stezka je dlouhá 7 km a má 10 zastavení, takže pro průměrného zdravého člověka to není nic nemožného, jen pěkná zdravotní procházka.Text a fotografie připravil František Záhora, panely zpracoval N-Ateliér Boháč ve Frymburku a na daná místa je usadili pracovníci veřejných služeb obce.
Úvodní panel je zasazen na počátku silničky do Muckova u domu čp.34 Jiřího Císaře a první zastávka je u Božích muk, t. zv. Watzlovy kapličky, která byla postavena v r. 1856. Zde se dozvíte další podrobnosti, stejně jako u všech dalších panelů.
Druhé zastavení je u bývalé osady Slavkovice, též nazývané Budice, většinou jako osada obce Mokrá.Na panelu můžete vidět i budovu dnešního penzionu na obrázcích z roku 1983 a 2003, tak jak je namalovala Monika Záhorová.Ve třetí zastávce se dostaneme k Muckovským vápencovým lomům, o kterých je jistě již mnohé známo, dále se poučíme něco o osadě a dřívější obci Muckov a přejdeme k dalšímu panelu. Ten je umístěn na odbočce ve směru k Pláničskému rybníku a jsou na něm informace o 3 místech naučné stezky. Jednak se dozvíme něco o historii Jam a poutač nás nabádá k návštěvě naší přírodní rezervace Pláničský rybník a přírodní památky Kotlina pod Pláničským rybníkem.To je však již procházka pro náročnější turisty. My ostatní pokračujeme po silnici do Pláničky, kde je na návsi zasazen panel informující nejen o vzniku obce, ale i o kamenném sloupu se čtyřmi obrazy a kovovým křížkem, který stojí na rozcestí silnice po které pokračujeme do Černé. Až těsně nad domem čp. 16, Štumpauer Bohuslav, je vlevo v tzv. Volském lese na kamenném podstavci kovový kříž. Ten původní nechala postavit manželka sedláka Josefa Wenzla, který zde v r. 1890 zahynul.Poslední zastávkou je Anderlova kaplička postavená v letech 1861 – 1878. Postavení panelu je zde vzhledem k dopravní situaci poměrně nebezpečné,zatím není dán souhlas ani majitele pozemku ( Silnice) a tak bude panel umístěn na zdi kapličky, turisté i cykloturisté musí však zůstat mimo silnici.
Souběžně s touto první naučnou stezkou se již připravuje další. Ta bude vycházet rovněž z místa první stezky, kopíruje její 4 zastávky, z Muckova však přechází přes Hubenov do Mokré a ve směru na Olšov k cíli, kterým je dědičná šachta Josef v oblasti chatové osady Na Výsluní. Tato stezka bude mít i druhou variantu a sice z Černé po staré silnici na Mokrou a opět ke štole Josef anebo zkrácenou variantu kolem domu občana Baštýře.
V dalším období jsou naplánovány i další naučné stezky, takže v budoucnu by katastr obce měl být protkán mnoha informačními panely upozorňujícími na mnoho zajímavostí a památek, které jen tak při procházce nebo průjezdu krajinou ani nespatříme.
 
František Záhora